Zapiekanki s Pyro d'Italia

Vždy mě fascinovaly země, které jsou bohaté na intenzitu. Ty v okolí ČR spolehlivě poznáš podle toho, že jsou poháněné kořalkou, středobodem kuchyně je sovětské zlato (brambory) a kombinace tepláků s mokasínami je úborem high society z paneláků na předměstí. Proto se dnes podíváme za našimi severními přáteli. Jejich tradiční street food jsou zapiekanki, což je v podstatě zapečená bageta s houbovou náplní. Naše variace jim přidává na náboji, aby tak razancí více reprezentovaly svůj původ. Udělej si je ke snídani a uvidíš, že budeš po celý den agilní jako Maluch!

 

Na porci pro dvě osoby budeš potřebovat:

  • chilli omáčku Pyro d'Italia
  • 2 střední bagety (cca 100 g / kus)
  • 125 g mletého libového masa (ideálně 50 % hovězí a 50 % vepřové)
  • 80 g sýra (ideální je gouda)
  • středně velkou cibuli
  • 4-5 žampiónů
  • máslo + olej
  • tymián (lze vynechat)
  • česnek (lze vynechat)
  • sůl, pepř

 

Postup přípravy:

Rozpal troubu na cca 200 °C. Mezitím na pánvi rozehřej zhruba 15 g másla a trochu oleje.

Po rozpuštění másla začni opékat velmi jemně nakrájenou cibuli. Po chvilce přidej mleté maso. Maso rozbíjej vařečkou, aby netvořilo hrudky.

Když chytne barvu, přidej nadrobno nakrájené houby a česnek.

Jakmile houby pustí vodu, osol, opepři a přidej špetku tymiánu.

Mezitím podélně rozkroj bagety a potři je tenkou vrstvou Pyro d'Italia.

Na takto připravené bagety dej směs z pánve, tu pak posyp nastrouhaným sýrem.

Dokonči vložením do trouby na zhruba 10 minut.

 

Pyro d'Italia si objednej tady.

 

 

Zpět do obchodu