Vždy mě fascinovaly země, které jsou bohaté na intenzitu. Ty v okolí ČR spolehlivě poznáš podle toho, že jsou poháněné kořalkou, středobodem kuchyně je sovětské zlato (brambory) a kombinace tepláků s mokasínami je úborem high society z paneláků na předměstí. Proto se dnes podíváme za našimi severními přáteli. Jejich tradiční street food jsou zapiekanki, což je v podstatě zapečená bageta s houbovou náplní. Naše variace jim přidává na náboji, aby tak razancí více reprezentovaly svůj původ. Udělej si je ke snídani a uvidíš, že budeš po celý den agilní jako Maluch!
Na porci pro dvě osoby budeš potřebovat:
- chilli omáčku Pyro d'Italia
- 2 střední bagety (cca 100 g / kus)
- 125 g mletého libového masa (ideálně 50 % hovězí a 50 % vepřové)
- 80 g sýra (ideální je gouda)
- středně velkou cibuli
- 4-5 žampiónů
- máslo + olej
- tymián (lze vynechat)
- česnek (lze vynechat)
- sůl, pepř
Postup přípravy:
Rozpal troubu na cca 200 °C. Mezitím na pánvi rozehřej zhruba 15 g másla a trochu oleje.
Po rozpuštění másla začni opékat velmi jemně nakrájenou cibuli. Po chvilce přidej mleté maso. Maso rozbíjej vařečkou, aby netvořilo hrudky.
Když chytne barvu, přidej nadrobno nakrájené houby a česnek.
Jakmile houby pustí vodu, osol, opepři a přidej špetku tymiánu.
Mezitím podélně rozkroj bagety a potři je tenkou vrstvou Pyro d'Italia.
Na takto připravené bagety dej směs z pánve, tu pak posyp nastrouhaným sýrem.
Dokonči vložením do trouby na zhruba 10 minut.
Pyro d'Italia si objednej tady.