Až se budeš chtít pořádně naladit na sledování Kmotra, nějaké ze Scorseseho klasik, nebo hraní legendární Mafie, připrav si k tomu nejstylovější možné jídlo - spaghetti & meatballs. Nic neříká mafioso tak, jako masové koule v rajčatové omáčce se špagetami, které jako capo sdílíš se svou partou.
Na porci pro dvě osoby budeš potřebovat:
- chilli omáčku Pyro d'Italia
- 250 g mletého masa (ideálně 50 % hovězí a 50 % vepřové)
- 200 g špaget
- 3 lžíce pasírovaných rajčat
- 1 vejce
- strouhanku
- větší stroužek česneku
- olivový olej
- parmazán
- petrželovou nať
- bazalku
- mouku
- sůl, pepř
Postup přípravy:
Do většího hrnce dej vařit minimálně 2 litry vody. Jakmile dosáhne varu, přidej lžíci soli (cca 20 g; voda by měla mít podobnou slanost jako mořská) a vhoď špagety.
Než se voda začne vařit, připrav masové koule. Smíchej maso, vejce, zhruba 2 lžíce strouhanky (podle potřeby můžeš přidat), lžíci nastrouhaného parmazánu, petrželovou nať, nadrobno nasekaný česnek, lžičku oleje, sůl a pepř.
Z výsledné hmoty zformuj menší kuličky. Ty obal v mouce.
Rozpal pánev a na oleji opeč kuličky. Postupně je otáčej, aby se opekly rovnoměrně.
Když chytne barvu, přidej pasírovaná rajčata a 2 lžíce Pyro d'Italia. Promíchej a zarestuj (omáčka zhoustne), podle chuti můžeš i mírně osladit.
Zřeď omáčku několika lžícemi vody, ve které se vaří špagety. Ty sceď o několik minut dřív, než jsou hotové, a přidej je k omáčce do pánve.
Pořádně promíchej a nech špagety vsáknout chuť.
Až se omáčka zase zahustí, resp. ji vstřebají špagety, můžeš dokončit nastrouhaným parmazánem a trochou bazalky.
Pyro d'Italia si objednej tady.