Není náhodou, že kuřecí madras patří mezi absolutně nejoblíbenější jídla v indických restauracích. Tohle curry pochází z jihoindického města Madras (dnešní Chennai) a vyniká svou intenzivní chutí, která je tak komplexní, že by mě osobně neomrzela, ani kdybych ho měl jíst týden v kuse.
Pokud tě teda baví výrazné, na zážitek bohaté jídlo, je tenhle recept přesně pro tebe. Nelekej se jeho délky. I když seznam ingrediencí může na první pohled vyvolávat respekt, hlavně pokud v kuchyni začínáš, připravit si ho doma není žádná věda.
Postup je rozdělený na 2 etapy. V první si uděláme univerzální omáčku, kterou pak můžeš zamrazit a použít kdykoliv, kdy dostaneš chuť na Indii. Když ji máš po ruce, udělat si fantastickou večeři jak z restaurace je pak už jen otázka minut.
Základní curry omáčka
Tento postup ti dá 8-10 porcí. Pokud nechceš omáčku do zásoby, vyděl množství surovin dvěma a vyjde ti to akorát na množství kuřete v druhé fázi.
Suroviny:
- 3 větší žluté cibule
- 3 větší rajčata
- 2 mrkve
- 2 papriky
- olej nebo ghí
- zázvor, kus zhruba velikosti palce
- česnek, zhruba 6 stroužků
- plechovka kokosového mléka (400 ml)
- rajčatový protlak, 2 lžíce
- voda
- hřebíček, cca 8 kusů
- bobkový list, 3 větší
- skořice celá, 3 kusy
- sůl, 2 lžičky
- kurkuma mletá, 2 lžičky
- kari směs, 2 lžičky
- koriandr (mleté semínko), 2 lžičky
- římský kmín mletý, 1/2 lžičky
- garam masala směs, 1/2 lžičky
Postup:
- Do měnšího hrnce dej hřebíček, bobkový list a skořici, zalej vodou a přiveď k varu.
- Mezitím nahrubo nakrájej cibule, rajčata, mrkve a papriky. Zázvor a česnek nastrouhej nebo nakrájej nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřej olej nebo ghí a přidej zázvor a česnek. Smaž na středním plameni do zlatova. Dávej pozor, aby se česnek nespálil, jinak zhořkne. Kdyby už začínal hnědnout, můžeš brzdit opatrným přidáváním vody.
- Přidej koření (kurkuma, kari, koriandr, římský kmín, garam masala), protlak a sůl a za stálého míchání rychle orestuj. Stačí zhruba minuta.
- Přidej nakrájené cibule, rajčata, mrkve a papriky. Zalej vodou tak, aby pokryla zeleninu, přikryj pokličkou a vař na mírném plameni do změknutí. To typicky zabere zhruba hodinu.
- Když je zelenina měkká, přidej kokosové mléko a rozmixuj do hladka. Pokud je příliš hustá (měla by být mírně řidší než např. svíčková), zřeď ještě vodou.
Kuřecí madras
Zatímco se ti vaří základní omáčka, můžeš si připravit hlavní část madrasu. Na 4 porce budeš potřebovat:
Suroviny:
- 800 g kuřete (ideálně stehenní řízek)
- olej nebo ghí
- česnek, cca 3 stroužky
- zázvor, cca půl palce, zhruba na lžičku
- rajčatový protlak, 1 lžíce
- římský kmín mletý, 1 lžíce
- koriandr (mleté semínko), 1 lžíce
- kari směs, 1-2 lžíce
- kurkuma mletá, 1 lžička
- černý pepř mletý, 1 lžička
- skořice mletá, 1/2 lžičky
- fenykl (mleté semínko), 1/2 lžičky - volitelné
- hořčičné semínko černé, mleté, 1/2 lžičky - volitelné
- pískavice mletá, 1/2 lžičky - volitelné
- badyán mletý, 1/4 lžičky - volitelné
- chilli omáčka Tomatoxin, zhruba 2 lžíce
- sůl
- koriandrová nať
- základní omáčku z první části receptu, cca polovinu
Postup:
- V hrnci rozehřej olej nebo ghí a přidej nadrobno nastrouhaný zázvor a česnek. Rychle orestuj dozlatova (stejný postup jako u základní omáčky).
- Přidej rajčatový protlak a všechno koření a za stálého míchání rychle orestuj.
- Nakrájej kuřecí maso na menší kousky, zvyš plamen a přidej do hrnce. Jakmile se maso zatáhne (nejsou vidět růžové kousky), přidej základní omáčku, chilli omáčku Tomatoxin a sůl. Vař, dokud není maso hotové. Mělo by stačit cca 10-15 min. Pokud je omáčka příliš hustá, přidej vodu.
- Ozdob koriandrovou natí a podávej s rýží.