Pizza margherita s Pyro d'Italia

Neznáme člověka, který by neměl rád pizzu. Její geniální jednoduchost a dokonalá harmonie několika málo surovin je nepřekonatelná. Obzvlášť, když se do ní zakousneš hned po vytažení z pece.

Protože rozvozy pizzy a mražené polotovary takový zážitek nemůžou poskytnout a do dobré pizzerie to je daleko, uděláme si královnu všech pizz, fantastickou margheritu, přímo u sebe doma.


Na pizzu pro dvě osoby budeš potřebovat tyto ingredience:

  • chilli omáčku Pyro d'Italia
  • 250 g chlebové mouky
  • 3,5 g sušeného droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 170 ml vody
  • 2 lžíce pasírovaných rajčat
  • 125 g mozzarelly
  • čerstvou bazalku
  • parmazán

Následující krok se dá přeskočit koupením hotového korpusu nebo těsta, ale pro maximální chuťový zážitek a radost z čerstvé pizzy doporučujeme těch pár minut přípravě těsta věnovat. Olej a cukr do těsta dáváme proto, že v domácích podmínkách pravděpodobně nedosáhneme ideální teploty pečení (cca 450 °C). Jestli ale máš pec na dřevo, tyto ingredience můžeš vynechat.

 

Postup přípravy těsta na pizzu:

Do vlažné vody nasyp droždí a cukr a nech pár minut odstát. Mezitím v míse smíchej mouku se solí a olejem. Poté do mísy přidej i vodu s droždím a míchej.

Jakmile se ingredience spojí v jednolitou, lepivou hmotu, vyklop těsto na plochu posypanou moukou a zhruba 10 minut hnětej. Poznáš, že máš hotovo, když je těsto pružné (můžeš do něj dloubnout a vzniklý důlek se hned vrací zpět).

V tu chvíli dej těsto do vyolejované misky, potři jej olejem a uzavři fólií, aby se k němu nedostal vzduch. Nech kynout alespoň 4 hodiny v pokojové teplotě, nebo ještě lépe přes noc v chladničce.

 

Postup pečení pizzy:

Než začneš, vyndej všechny ingredience z chladničky a nech je dojít na pokojovou teplotu.

Rozpal troubu na maximum. Pokud nemáš pizza kámen, otoč pečící plech vzhůru nohama a nech ho v troubě nahřívat.

Těsto rozděl na díly podle množství pizz, které budeš péct, a vytvaruj z nich koule.

Pro lepší manipulaci (obzlášť, pokud nemáš pizza lopatku) s těstem se vyplatí přenést každý dílek těsta na kus pečicího papíru a pokračovat na něm.

Zatlač na prostředek těsta a prsty postupuj ke kraji tak, aby se ti začal formovat tvar pizzy s mírně silnějšími okraji.

Smíchej vrchovatou lžíci Pyro d'Italia se dvěma lžícemi pasírovaných rajčat. Tuto směs nanes na těsto.

Lehce posol, nastrouhej malé množství parmazánu, zakápni olejem, přidej nahrubo natrhanou mozzarellu a čerstvou bazalku.

Dej na obrácený plech a nech péct tak dlouho (většinou se jedná o jednotky minut), dokud není rozpuštěný sýr a těsto nezezlátne.

 

 

Pyro d'Italia si objednej tady.

 


Zpět do obchodu